• Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

    Με το 81,21% στον Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ είπε «όχι» στους «58»

    -Εντός των ημερών η συγκρότηση συμμαχικού πόλου με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου-Ερωτηματικό η στάση που θα τηρήσουν στελέχη της μειοψηφίας όπως οι Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός που το ψηφοδέλτιό τους συγκέντρωσε 23,6%

    Η άνετη επανεκλογή του Φώτη Κουβέλη από το Συνέδριο του κόμματός του, το οποίο ολοκλήρωσε την Κυριακή τις εργασίες του, επισφράγισε την απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ να κινηθεί αυτόνομα προς τις ευρωεκλογές και επισημοποίησε το χάσμα που χωρίζει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

    Το διπλό «όχι» που είπε στη διάρκεια του Συνεδρίου ο κ. Κουβέλης, αφενός προς το ΠΑΣΟΚ και την πρωτοβουλία των «58» για ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, με τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου και αφετέρου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επικροτήθηκε από τους συνέδρους της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι τον επανεξέλεξαν πρόεδρο με ποσοστό 81,21%.

    Ο κ. Κουβέλης έλαβε 778 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 169 λευκά και 11 άκυρα ψηφοδέλτια, που προέρχονται κυρίως από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ τα οποία συγκροτούν μια ευδιάκριτη μειοψηφία στο εσωτερικό της που υποστηρίζει την κίνηση των «58» και ορισμένοι εξ αυτών συμμετέχουν στις διαδικασίες της, όπως τα μέλη της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λειβαδάς, αλλά και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός που μίλησε στην τελευταία εκδήλωση.

    Το χωριστό ψηφοδέλτιο που κατέβασε η μειοψηφία στη διαδικασία εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής απέσπασε ποσοστό 23,6% και εξέλεξε26 από τα 110 μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, αναδεικνύοντας, μάλιστα, πρώτο σε σταυρούς από όλους τους εκλεγέντες τον απερχόμενο γραμματέα της ΚΕ Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο άσκησε κριτική στον πρόεδρο του κόμματος και για την αποχώρηση από την κυβέρνηση και για τη στάση του έναντι των «58».

    Η ανανεωμένη ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να αρχίσει διαβουλεύσεις για να συγκροτήσει τη δική της συμμαχία στο χώρο της Καντροαριστεράς, που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει συμπόρευση με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου.

    Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει η στάση που θα τηρήσουν, υπό τα νέα δεδομένα, τα στελέχη της μειοψηφίας που είναι θιασώτες της συμπόρευσης με τους 58, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συγκρότηση των νέων οργάνων και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα του γραμματέα της ΚΕ, για το οποίο ακούγονται τα ονόματα των Θεόδωρου Μαργαρίτη και Δημήτρη Χατζησωκράτη, και του εκπροσώπου Τύπου από το οποίο αποχωρεί κατά πάσα πιθανότατα ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.

    Η ένταξη στους ευρωσοσιαλιστές

    Ανοιχτό, επίσης, ζήτημα παραμένει η ένταξη της ΔΗΜΑΡ στην ευρωπαϊκή οικογένεια της σοσιαλδημοκρατίας, ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές η τάση που επικρατεί είναι τα ψηφοδέλτια των κομμάτων να έχουν υπερεθνικές αναφορές. Με δεδομένες, όμως, τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να αντιμετωπίζει προσκόμματα στην επιδίωξή της να είναι το δεύτερο ελληνικό κόμμα που θα εκφράζει τους ευρωσοσιαλιστές.

    Δεν θεωρείται, εξάλλου, τυχαίο ότι ο κ. Κουβέλης δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον υποψήφιο των ευρωσοσιαλιστών για την Κομισιόν, νυν πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς, και ο ίδιος επικαλέστηκε, μιλώντας στο Συνέδριο επαφές με τον επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος ανέφερε ότι θέλουν τη ΔΗΜΑΡ στην Ομάδα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα αφού υπάρχει προηγούμενο συμμετοχής δύο σοσιαλιστικών κομμάτων από την ίδια χώρα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου