• Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

    Πόσα λεφτά αγοράζουν την ευτυχία; Έρευνα

     Εισόδημα ύψους 26.500 ευρώ (36.000 δολάρια) είναι αρκετό για να φέρει την ευτυχία, σύμφωνα με οικονομολόγους του πανεπιστημίου του Γουόργουικ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και της Μινεσότα, στις ΗΠΑ.

    Χρησιμοποιώντας δεδομένα παλαιότερων ερευνών και στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι ερευνητές βρήκαν πως υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στην αύξηση του εισοδήματος και την ευτυχία στις φτωχότερες χώρες.

    Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο στις πλούσιες χώρες, όπου η ευτυχία κορυφώνεται όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάσει τα 26.500 ευρώ.

    Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, πάνω από αυτό το ποσό υπάρχει μια μικρή πτώση στο αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας.

    Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη μελέτη, στις αναπτυσσόμενες χώρες, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο των 4.900 ευρώ, οι άνθρωποι έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και ευτυχίας, συγκριτικά με τους ανθρώπους που ζουν σε χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 13.200 ευρώ.

    Ωστόσο, σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μεταξύ 15.000 ευρώ και 39.700 ευρώ, μόνο το 2% των ανθρώπων είναι απίθανο να φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας.

    Μετά τα 26.500 ευρώ όμως, τα επίπεδα ευτυχίας αρχίζουν να πέφτουν.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, υποστηρίζει ότι αυτή η μικρή πτώση στο αίσθημα της ικανοποίησης ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα χρήματα δημιουργούν και υψηλότερους στόχους, που αν δεν επιτευχθούν προκαλούν απογοήτευση.

    Σημειώνεται ότι ορισμένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν τα αποτελέσματα της μελέτης, υποστηρίζοντας ότι πλούτος και ευτυχία αυξάνονται αναλογικά.

    Αγάπη για τη φύση

    Ο άνθρωπος χρειάζεται ένα εισόδημα που θα ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες, εξασφαλίζοντας παράλληλα και κάποιες ανέσεις, απαραίτητες για την ευημερία.

    Από ένα σημείο και μετά ωστόσο, τα χρήματα χάνουν την αξία τους.

    Αυτό δεν ισχύει μόνο για το ατομικό εισόδημα, αλλά και για την οικονομία μιας χώρας.

    Για παράδειγμα οι χώρες που υιοθέτησαν το μοτίβο «ανάπτυξη με κάθε κόστος», σήμερα μαστίζονται από τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα υγείας που σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους και υπονομεύουν την ευημερία.

    Ενδεικτικό παράδειγμα η Κίνα που πλήττεται από τη ρύπανση, το δηλητηριώδες νέφος και τον καρκίνο.

    Πέρα από τα χρήματα και τα υλικά αγαθά, ο άνθρωπος πρέπει να επενδύσει και στο περιβάλλον, αναπτύσσοντας γερούς δεσμούς με τη φύση, απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση γαλήνης και ισορροπίας.








    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου