• Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

    Ηθικοί το πρωί, ανέντιμοι το βράδυ – Έρευνα εξηγεί, γιατί αλλάζουμε συμπεριφορά;

     Οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να πουν ψέματα το απόγευμα, επειδή χάνουν τον αυτοέλεγχο καθώς κουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Αυτό προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες έδειξαν σε νεαρούς εθελοντές ένα μοτίβο με κουκίδες στην οθόνη ενός υπολογιστή και καθώς αυτό άλλαζε τους ζήτησαν να διακρίνουν αν οι περισσότερες κουκίδες βρίσκονταν στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά της οθόνης.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς που βρίσκονταν οι περισσότερες κουκίδες, σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν ευδιάκριτο.

    Για κάθε γύρο που έπαιζαν, οι επιστήμονες έδιναν στους εθελοντές χρήματα.

    Ωστόσο οι συμμετέχοντες δεν αμείβονταν για τις σωστές απαντήσεις όπως θα περίμενε κανείς, αλλά πληρώνονταν όταν διάλεγαν τη δεξιά πλευρά της οθόνης αντί της αριστερής, κάτι που ενθάρρυνε την απάτη.

    Όπως προέκυψε, οι εθελοντές που έπαιζαν το παιχνίδι το απόγευμα ήταν πιθανότερο να δηλώσουν πως οι περισσότερες κουκίδες βρίσκονταν στη δεξιά πλευρά, να πουν δηλαδή ψέματα για να πάρουν τα χρήματα.

    Επιπλέον, από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι υπερηφανεύονταν για την εντιμότητά τους γίνονταν περισσότερο ελαστικοί με το ψέμα όσο περνούσε η μέρα.

    Αυτό συμβαίνει γιατί η κούραση επιδρά στον αυτοέλεγχο του ατόμου, κάμπτοντας τις αντιστάσεις του απέναντι στο ψέμα, την απάτη και τον πειρασμό.

    Αντίθετα, οι άνθρωποι που ψεύδονται με ευκολία δεν ξεκινούν την ημέρα τους με αυξημένο αυτοέλεγχο, οπότε δεν επηρεάζονται από την κούραση της καθημερινότητας.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science.







    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου