• Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

    Ecobot λειτουργούν με τεχνητή καρδιά και ανθρώπινα ούρα (video)

     Δεν το χωράει εύκολα ο νους ότι ανθρώπινα ούρα μπορούν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια ένα ρομπότ, αλλά είναι αυτό ακριβώς που επιχειρεί μια ομάδα Βρετανών ερευνητών.

    Η τελευταία τους καινοτομία είναι μια τεχνητή καρδιά που μιμείται την ανθρώπινη. Mε τους μύες της διοχετεύει ούρα (ως αίμα) στις “φλέβες” της τελευταίας γενιάς των Ecobots, μιας σειράς αυτόνομων ρομπότ που λειτουργούν συλλέγοντας και καταναλώνοντας απόβλητα κάθε είδους από το περιβάλλον τους.

    Οι προηγούμενες γενιές Ecobot που λειτουργούν εδώ και 12 χρόνια κατανάλωναν από νεκρές μύγες έως όστρακα, αστικά λύματα, λαχανικά και σάπια φρούτα.

    Το Ecobot IV από το Εργαστήριο Ρομποτικής του Μπρίστολ αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων Bristol και West of England (UWE).

    Πρόκειται για μια συσκευή που βασίζεται σε συμβατικούς κινητήρες για να αντλήσει υγρές πρώτες ύλες στις κυψέλες καυσίμου που φέρει. Μετά από διάφορες δοκιμές διαπιστώθηκε ότι τα ούρα, σε αντίθεση με ιξώδεις ουσίες όπως τα αστικά λύματα, δεν προκαλούν μηχανικά προβλήματα.

    Όπως δήλωσε στο Gizmag ο Δρ Πήτερ Γουόλτερς, Επιστημονικός Συνεργάτης του UWE, “τα ούρα αποτελούν έναν ανεκμετάλλευτο πόρο που υπάρχει σε αφθονία και που αυτή τη στιγμή απλά καταλήγει στην αποχέτευση.

    Πέρα από το καύσιμο, οι επιστήμονες αντικατέστησαν το μηχανικό σύστημα κίνησης του ρομπότ με τεχνητούς ιστούς μυών που μιμούνται τους παλμούς της καρδιάς και μεταφέρουν τα ούρα σε μια συστοιχία 24 μικροβιακών κυψελών καυσίμου (MFCs).

    Οι συγκεκριμένες κυψέλες λειτουργούν ως μετατροπείς ενέργειας επιτρέποντας στα ζωντανά μικρόβια να διασπάσουν την οργανική ύλη, σε αυτή την περίπτωση τα ούρα, και να παράξουν ενέργεια.

    “Τα ούρα λειτουργούν άριστα ως καύσιμο καθώς εξισορροπούν το pH εντός των κυψελών, βελτιώνουν την αγωγιμότητα και λειτουργούν ως οργανική πηγή ενέργειας που διασφαλίζει την ανάπτυξη και διατήρηση των μικροβίων” λέει ο Έλληνας Επιστημονικός Συνεργάτης του UWE, Δρ Ιωάννης Ιερόπουλος.

    Οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμου παράγουν ενέργεια αρκετή για να φορτίσουν έναν πυκνωτή, ενώ η αποθηκευμένη ενέργεια χρησιμοποιείται για την εκκίνηση ενός κύκλου άντλησης της τεχνητής καρδιάς. Οι κυψέλες καυσίμου χρειάζονται 2-3 ώρες για να φορτίσουν τους πυκνωτές που τροφοδοτούν την καρδιά και παράγουν ενέργεια τάσης 3 Βολτ, επαρκή για να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο σε 24 ώρες και να το λειτουργήσει για 20 λεπτά. Ακούγεται λίγη, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.

    Εκτός από κινητά τηλέφωνα οι ερευνητές έχουν καταφέρει να ηλεκτροδοτήσουν μια μεγάλη σειρά μικροηλεκτρονικών συσκευών και γκάτζετ.

    Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα Ecobots θα μπορούν να επαναφορτίζονται σε δημόσια ουρητήρια ή από κτηνοτροφικές μονάδες.

    Επόμενος στόχος, τα Ecobot να “οσμίζονται” το περιβάλλον τους εξοπλισμένα με αισθητήρες που θα αντιλαμβάνονται τις αλλαγές.

    Δείτε στο video πώς μια μικροβιακή κυψέλη καυσίμου με ούρα φορτίζει ένα κινητό τηλέφωνο.




    econews

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου