• Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

    ΕΙΔΗ ΤΗΣ ROCK ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ! ( Part 1 )

    Τα είδη της rock Μουσικής και η ιστορία τους : 













    1. Rock and Roll - Rockabilly.

    Το rock and roll προήλθε από διάφορα μουσικά είδη που ήταν δημοφιλή στη Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '40. Είχε ως βάση του τη μουσική rhythm and blues και την country. H rock and roll αρχικά ήταν ένα από τα είδη χορευτικής μουσικής των Αφροαμερικάνων.
    Η μαζική επιτυχία  ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 όταν λευκοί καλλιτέχνες διασκεύαζαν το υλικό των αφροαμερικάνων στο μουσικό είδος που έγινε γνωστό ως rockabilly.
    Οι κύριοι εκφραστές :  

    Chuck Berry 

    Elvis Presley

    Jerry Lee Lewis

    2. Βρετανικό Rock ( Μεσα δεκαετίας 1950- Αρχές 1960 )

    Στη Μεγάλη Βρετανία το δημοφιλές κίνημα έφερε πολλούς Αμερικάνους καλλιτέχνες της blues και jazz στη Βρετανία οι οποίοι μετέδωσαν τους ρυθμούς του rock and roll και rockabilly εκεί. Έτσι το rock and roll έγινε γνωστό και στο ευρωπαικό κοινό και γνώρισε την αποδοχή του.Η Βρετανία ανέπτυξε μεγάλη σκηνή rock and roll, που αναπτύχθηκε γρήγορα  απαλλαγμένη από τα ρατσιστικά εμπόδια που κράτησαν τη rhythm and blues και άλλα είδη τέχνης Αφροαμερικάνων στην απομόνωση στισ ΗΠΑ. Καθ΄ψς το rock and roll στην Αμερική άρχισε να φθίνει και να κλίνει προς το ελαφρύ pop και τις μπαλάντες , τα Βρετανικά rock συγκροτήματα συνέχισαν να παίζουν με ένταση,βαθιά επηρεασμένοι από το blues rock.

    Tommy Steele


    Cliff Richard



    The Quarry Men

    Beatles


    Rolling stones



    Yardbirds



    3. To Garage Rock ( δεκαετία του 1960 )

    Η Βρετανική εισβολή όπως είναι γνωστή στον μουσικό τύπο, η επικράτηση του Βρετανικού rock σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία διέδωσε παγκοσμίως το Βρετανικό rock και γνώρισε πολλούς μιμητές. Πολλοί εξ αυτών στις ΗΠΑ προσπάθησαν να φτιάξουν τη δική τους συνοικιακή μπάντα. Οι πρόβες και οι ηχογραφήσεις γίνονταν συνήθως στα γκαράζ των σπιτιών τους χωρίς τα μέσα που παρείχε κάποια μεγάλη δισκογραφική εταιρία της εποχής. 

    Τhe sonics


    4. H μουσική surf της δεκαετίας του 1960

    Ο ήχος του rockabilly επηρέασε πολύ τη Δυτική Ακτή της Αμερικής ως προς την ανάπτυξη ενός νέου είδους μουσικής που ήταν κυρίως ορχηστρικό και έγινε γνωστό ως μουσική surf. H surf  ήταν πιο γρήγορη από το rock and roll και ο ήχος της εμφάνιζε χαρακτηριστικές διαφορές, όπως οι κιθάρες με μεγάλο σήμα αντήχησης ή  ήχους για να δοθεί μεγάλη αίσθηση του βάθους στον ήχο.

    Βeach Boys


    5. To Folk Rock

    Η folk σκηνή απαρτιζόταν απο καλλιτέχνες που πέρα από την ίδια την παραδοσιακή μουσική είχαν ενδιαφέρον στα ακουστικά όργανα , στα παραδοσιακά τραγούδια και στην country blues. Οι καλλιτέχνες της αναγέννησης της folk που συντελέστηκε εκείνη την περίοδο,προτιμούσαν να ερμηνεύουν τραγούδια που είχαν κάποιο κοινωνικά προοδευτικό μήνυμα,πράγμα που είχε απήχηση και στο κοινό τους.

    Bob Dylan


    Byrds


    The Mamas and the Papas


    Neil Young


    6. Το ψυχεδελικό rock.

    Παράλληλα με το δημοφιλές folk rock και λίγο αργότερα εμφανίστηκε και το ψυχεδελικό rock το οποίο προσέλκυσε έντονα το ενδιαφέρον από τα μέσα εως τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η ψυχεδέλεια εμφανίστηκε αρχικά στη folk σκηνή με τους Holy Model Rounders που εισήγαγαν τον όρο το 1964. Με μουσικό υπόβαθρο που περιλάμβανε στοιχεία folk αλλά και jug band  μπήκαν στη ίδια γραμμή με τους Merry Pranksters των οποίων η μουσική δημιουργία τροφοδοτούνταν από την χρήση LSD.
    ο συναυλιακός χώρος με το όνομα The Fillmore αποτελούσε σημείο αναφοράς για τα συγκροτήματα του ψυχεδελικού rock στη δεκαετία του 60.
    Το μεσουράνημα του rock σαν κίνημα των νέων έγινε εμφανές σε μεγάλα rock φεστιβάλ της δεκαετίας του ΄60 με πιο γνωστό το Woodstock του 1969 που ξεκίνησε ως μουσικό και καλλιτεχνικό τριήμερο φεστιβάλ όπου συγκεντρώθηκαν υπερδιπλάσιοι του προβλεπόμενου θεατές. Εξιδανικευμένο σήμερα, αναφέρεται σαν την κορυφαία συγκέντρωση νέων οπαδών της rock μουσικής.

    The doors



    Janis Joplin & Big Brother & holding company

    Jefferson Airplane


    Pink Floyd


    7. Progressive Rock

    To Progressive Rock εμφανίστηκε λίγο αργότερα από το ψυχεδελικό rock στην Αγγλία. Οι μπάντες αυτού του είδους πειραματίστηκαν με διάφορα μουσικά όργανα εκτός του καθιερωμένου σετ κιθάρας-μπάσου-ντράμς που εισήγαγαν νέες μορφές στα τραγούδια ως προς τα μουσικά μέρη που απάρτιζαν τα κομμάτια. Τ rock συγκροτήματα του είδους ξεπέρασαν κατα πολύ το ως τότε καθιερωμένο τρίλεπτο διάρκειας ενός rock τραγουδιού και ηχογράφησαν πιο περίπλοκα στη δομή τραγούδια χρησιμοποιώντας ενίοτε συγχορδίες που είχαν την βάση τους στην jazz και άλλα υποείδη που ξεκίνησαν από αυτήν όπως η fusion. 

    Genesis



    The Nice



    Barclay James Harvest


    Rush




    ( συνεχίζεται....)


    Sophia Ntervisi  sfirikse-to.blogspot.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου