• Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

    Ήπειροι και ωκεανοί στις Υπερ-Γαίες



    Όταν ξεκίνησε η μαζική ανακάλυψη πλανητών μακριά από το ηλιακό μας σύστημα αρχικά εντοπίζονταν γιγάντιοι πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο ή και πολλαπλάσιο από αυτό του Δία.


    Προοδευτικά άρχισαν να εντοπίζονται και μικρότεροι πλανήτες ανάμεσά τους και πλανήτες με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Οι ειδικοί ονόμασαν αυτούς τους πλανήτες «Υπέρ-Γαίες» (super earths) και τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς μελέτες και παρατηρήσεις σε αυτούς. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι στις Υπέρ-Γαίες είναι πιθανό να αναπτύσσονται κλιματικές και γεωλογικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης, να είναι δηλαδή κατοικήσιμοι και άκρως φιλόξενοι για την παρουσία της ζωής.

    Οι Υπερ-Γαίες

    Οι Υπερ-Γαίες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα είναι πλανήτες που δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά (πέραν του κοντινού μεγέθους τους) με αυτά της Γης. Κάποιοι εξ αυτών είναι πλανήτες αερίου ενώ κάποιοι άλλοι είναι μεν βραχώδεις αλλά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μητρικό τους άστρο με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς να είναι απαγορευτικές για την παρουσία της ζωής. Σε κάποιους ωστόσο απ' αυτούς έχει εντοπιστεί η παρουσία νερού στην ατμόσφαιρά τους.

    Ο Νίκολας Κάουαν του Κέντρου Αστροφυσικών Ερευνών (CIERA) και ο Ντόριαν Αμποτ, γεωφυσικός του Πανεπιστημίου του Σικάγο, υποστηρίζουν ότι οι Υπέρ-Γαίες είναι οι πιθανότεροι τόποι παρουσίας της ζωής - και μάλιστα όπως τη γνωρίζουμε εδώ στη Γη - στο Σύμπαν.

    «Γήινοι» κόσμοι

    Οι δύο επιστήμονες πραγματοποίησαν προσομοιώσεις τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι οι Υπέρ-Γαίες που είναι τεκτονικά ενεργές αποθηκεύουν νερό στον μανδύα τους με τρόπο ανάλογο που αποθηκεύεται (και κυκλοφορεί) το νερό στον μανδύα της Γης.

    Έτσι για μια Υπέρ-Γη που διαθέτει ξηρά και νερό στον μανδύα η εικόνα της σύμφωνα με τους δύο ερευνητές θα είναι παρόμοια με εκείνη του πλανήτη μας. Θα διαθέτει δηλαδή ηπείρους και ωκεανούς με μεγάλα βάθη.

    Οι δύο ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η ύπαρξη ηπείρων και ωκεανών σε ένα πλανήτη δρομολογεί την παρουσία κλιματικών συνθηκών παρόμοιων με αυτών των Γης.

    Έτσι με κλιματικές συνθήκες παρόμοιες με της Γης και την παρουσία ξηράς αλλά και νερού στην επιφάνειά τους οι Υπέρ-Γαίες αποτελούν ιδανικό τόπο για την παρουσία και ανάπτυξη της ζωής. Οι ερευνητές τόνισαν ότι, παρότι σε ορισμένες προσομοιώσεις χρησιμοποίησαν «ακραίες» παραμέτρους, τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια.

    «Μπορούμε να τοποθετήσουμε 80 φορές περισσότερο νερό από το κανονικό σε μια Υπέρ-Γη και η επιφάνειά της να εξακολουθεί να μοιάζει με αυτή της Γης» ανέφεραν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον.

    Υπογράμμισαν πάντως ότι για να μετατραπεί μια Υπέρ-Γη σε... Γη θα πρέπει να διαθέτει τεκτονικές πλάκες και ποσότητες νερού παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στον μανδύα της Γης.

    Αν η μελέτη των δύο ερευνητών έχει βάση τότε οι επιστήμονες θα πρέπει να στρέψουν με μεγαλύτερες προσδοκίες το ενδιαφέρον τους στην ανακάλυψη και μελέτη των Υπέρ-Γαιών. Η μελέτη θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal».



    tovima

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου