• Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

  Θεσσαλονίκη: Το Δημόσιο διεκδικεί οικόπεδα 450 οικογενειών της Ηλιούπολης!

  Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους κατοίκους της Άνω Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι το υπουργείο Οικονομικών διεκδικεί την κυριότητα των εκτάσεων που βρίσκονται τα σπίτια τους!

  Οι διεκδικήσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας του υπουργείου κοινοποιούνται με επιστολές προς τους κατοίκους της Ηλιούπολης, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις και ερωτηματικά στις 450 οικογένειες που έχουν τις κατοικίες τους στην επίδικη περιοχή.

  Συγκεκριμένα, πρόκειται για 43 στρέμματα του δήμου Σταυρούπολης, από την οδό Ωραιοκάστρου(κτήμα Ρέτσου) μέχρι τον περιφερειακό, τα οποία η Κτηματική Υπηρεσία θεωρεί ότι είναι ανταλλάξιμα και εγείρει απαιτήσεις επί της κυριότητάς τους.

  Όπως εξηγεί  ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, «αυτές οι εκτάσεις είχαν δοθεί προ πολλών-πολλών ετών ως αποζημίωση από το δημόσιο σε μέλη οικογενειών που είχαν συμμετάσχει στον Μακεδονικό Αγώνα και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν σε εργολάβους και άλλους ιδιοκτήτες. Το δημόσιο θεωρεί ότι αυτά τα κτήματα είχαν παραχωρηθεί μόνο για αξιοποίηση, όχι για πώληση, αλλά, φυσικά, μετά από τόσα χρόνια δεν είναι λογικό να προβάλλονται τέτοιες διεκδικήσεις».

  Μάλιστα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο συνημμένο έγγραφο, η Κτηματική Υπηρεσία έχει υποβάλει ένσταση επί της απόφασης του Εθνικού Κτηματολογίου το οποίο επικύρωσε στους νυν ιδιοκτήτες την κυριότητα των διαμερισμάτων τα οποία βρίσκονται στις επίδικες εκτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχες διεκδικήσεις προβάλλει το δημόσιο και στην περιοχή του Κιλκίς.

  Οι κάτοικοι της Ηλιούπολης έχουν προγραμματίσει για την Κυριακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να συντονίσουν την αντίδρασή τους, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Όπως λένε, είναι αδιανόητο να προβάλλει απαιτήσεις το δημόσιο «από το πουθενά», όταν για περισσότερα από 50 χρόνια ανεγέρθηκαν εκεί οικοδομές, έγιναν πολλές μεταβιβάσεις με αντιπαροχές, κατασκευάστηκαν σπίτια, σχολείο, εκκλησία, αλλά το κράτος δεν είχε κάνει την παραμικρή ενέργεια για να εμποδίσει την ανοικοδόμηση ή να δείξει ότι έχει συγκεκριμένες αξιώσεις.

  Και επειδή είναι απίθανο να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους οι οικογένειες μίας ολόκληρης συνοικίας, αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι είναι το ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν ένα ιδιότυπο χαράτσι, σε περίπτωση που επιδικαστεί αποζημίωση υπέρ του δημοσίου για τα ανταλλάξιμα οικόπεδα.

  Ο κ.Παπαδόπουλος πάντως διαβεβαιώνει ότι η δημοτική αρχή θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων, παρέχοντας κάθε δυνατή νομική και ηθική υποστήριξη, προκειμένου οι εμπλεκόμενες οικογένειες να μην επιβαρυνθούν το παραμικρό.

  Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως και ο τρόπος αντίδρασης των κατοίκων, που θα καθοριστεί στη συνέλευση της Κυριακής  Πηγή: voria.gr

  Δεν υπάρχουν σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου