• Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!

    Την εποχή που η ροκ είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο,στην Ελλάδα  η νεολαία χόρευε σε ρυθμούς του χάλυ γκάλυ, μπλουζ, τσα τσα και ροκ εντ ρολ. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1960 αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ελληνικά ροκ συγκροτήματα κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

    Το 62 δημιουργήθηκε το συγκρότημα
    Aphrodite's child ( Βαγγέλης Παπαθανασίου, Λούκας Σιδεράς, Ντέμης Ρούσος) και κυκλοφορούν τον δίσκο με τίτλο "666" . Ανάμεσα στα αξιολογότερα συγκροτήματα της εποχής ήταν και οι Idols, Olimpians, MGC, Blue Birds, Teenagers, Vikinks.


    Στη δεκαετία του 1970 το ελληνικό ροκ κορυφώθηκε. Επηρεασμένοι από το φεστιβάλ του woodstock  δημιουργούνται νέα συγκροτήματα με νέο στυλ εμφάνισης. Τότε δημιουργούνται οι Σωκράτες με ίσως τον καλύτερο Έλληνα κιθαρίστα,τον Νίκο Σπαθά. Στην συνέχεια δημιουργούνται οι Πελομα Μποκιού με τον Βλάσση Μπονάτσο, Οι Νοστράδαμος, οι Πολλ, οι Σπυριδούλα και πολλοί άλλοι. Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος που δημιούργησε το γκρουπ Σπυριδούλα και με τον πρώτο του δίσκο με όνομα " Φλου " μας επισημαίνει μέσα από τα τραγούδια του πως η ροκ δεν είναι ανθισμένο λουλούδι, αλλά ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Η πορεία της ελληνικής μουσικής συνεχίζεται με Νικόλα Άσιμο, Διονύση Σαββόπουλο, Τζίμη Πανούση, Γιάννη Γιοκαρίνη. Την εποχή εκείνη άρχισαν να δημιουργούνται και τα πρώτα πανκ συγκροτήματα.

    Στις αρχές του 1980 υπάρχει μουσικός εμπλουτισμός καθώς όλο και περισσότερες μπάντες ανθίζουν. Ένα παράδειγμα αυτής της εποχής ήταν οι " Μουσικές Ταξιαρχίες" με τον Τζίμη Πανούση. Το συγκρότημα έπαιζε μουσική με πλούσιο περιεχόμενο, ένα μείγμα πολλών επιρροών,όπως η reggae και η funk. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος συνεχίζει σχηματίζοντας το συγκρότημα " Οι Απροσάρμοστοι" και δημιουργώντας την ελληνική ροκ σκηνή. Στις αρχές του '81 σχηματίζονται οι " Φατμέ " με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Την εποχή εκείνη εμφανίζεται και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ο οποίος ξεκινώντας από το πολίτικο τραγούδι, έγινε ίσως ο κυριότερος καλλιτέχνης της ροκ μπαλάντας στη Ελλάδα. 

    Το 1983 έρχονται δυναμικά δύο παιδιά από την Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Καρράς και ο Γιάννης Αγγελάκας. Γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο και επιρροές απο πάνκ και εναλλακτικό ροκ, δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα,που έμελλε να αλλάξει για πάντα τα μουσικά δρώμενα.

    Το 1987 δημιουργείται ένα νέο συγκρότημα " Μωρά στη φωτιά " με ένα συνδιασμό new wave και punk. Επίσης στην δεκαετία του ΄80 προέκυψαν και άλλα υποείδη της ροκ όπως heavy metal, indie rock, rock-punk. Ελληνικές metal μπάντες που εμφανίστηκαν ήταν οι Rotting Crist, Spitfire και Varathon. 

    Έτσι λοιπόν φτάνουμε στα τέλη της δεκαετίας και συναντάμε ένα συγκρότημα όπου δύο παιδικοί φίλοι, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας στέλνουν λίγα τραγούδια σε μια δισκογραφική εταιρία ψάχνοντας την δική τους ευκαιρία. Πέφτουν στα χέρια ενός εκ των εργαζομένων εκεί ο οποίος ήταν ο Μάνος Ξυδούς. Έτσι οι Πυξ-Λαξ ξεκινάνε την πορεία τους και το πρώτο άλμπουμ τους κυκλοφορεί με τίτλο " Τι άλλο να πεις πιο απλά ".
    Το 1992  δημιουργούνται τα υπόγεια ρεύματα με τους Κώστα Κοντοβά, Γρηγόρη Κλιούμη, Γιάννη Κυριακό, Δημήτρη Αργύρη και Παναγιώτη Μεταλληνό. Το ΄94 κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο " Ο μάγος κοιτάζει την πόλη" 

    Τη ίδια περίπου περίοδο, έρχονται απο την Θεσσαλονίκη ο Παύλος Παυλίδης, ο Βασίλης Γκουνταρούλης, ο Σταύρος Ρωσσόπουλος, ο Πάνος Τόλιος και ο Χρήστος Τσαπράζης και τα γνωστά σε όλους μας Ξύλινα Σπαθιά μας δίνουν το άλμπουμ Ξεσσαλονίκη. Ήταν προσιτοί στο κοινό τόσο για την ζωντάνια των στίχων όσο και για τους μουσικούς ρυθμούς τους. Με το τραγούδι " Λιωμένο Παγωτό " γίνονται γνωστοί παντού.Άλλα συγκροτήματα που ακολούθησαν ήταν οι " Μάσκες " , " Διάφανα Κρίνα " , " Ενδεχέλεια " " Ασερφοί Κατσιμίχα " , " Ρόδες "  κ.α.
    heavy metal συγκροτήματα συνέχιζαν να αναδύονται κατά την δεκαετία του '90, οι Septic Flesh είναι ένα από τα σημαντικότερα.

    Τα περισσότερα συγκροτήματα όπως οι τρύπες και τα ξύλινα σπαθιά διαλύθηκαν τη δεκαετία του 2000.
    Η δεκαετία του 2000 είχε λιγότερο ενδιαφέρον στην ελληνική ροκ μουσική. Ο πρώην frontman από τις Τρύπες, Γιάννης Αγγελάκας κυκλοφόρυσε αρκετά άλμπουμ με το συγκρότημά του οι Επισκέπτες που συνδύαζε το ελληνικό ροκ με παραδοσιακά στοιχεία, jazz και reggea. Οι firewind πήραν την πρώτη θέση στην Heavy Metal δημιουργώντας τέσσερα άλμπουμ. Κατά την διάρκεια του 2000 προέκυψε μια μικρή σκηνή με μπάντες που παίζουν metalcore/punk hardcore/screamo/deathcore.



    Sophia Ntervisi   sfirikse-to.blogspot.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου